Golf van Korinthe en Golf van Patras

De Golf van Korinthe is het vaarwater tussen het vasteland van Griekenland en de Peloponnesos in. Het is eigenlijk een hele diepe inham van de Ionische Zee, die meer naar het westen toe nog de Golf van Patras heet.
De makkelijkste en tevens hele bijzondere route om er te komen is vanaf Athene. Van hieruit kun je namelijk door het indrukwekkende Kanaal van Korinthe bij de Golf uitkomen.
Het Griekse vaste land en de Peloponnesos herbergen hier oude schatten zoals de Ruïne van Delphi of, recenter, het spoorlijntje van Diakopto naar Kalavrita en de indrukwekkende Rion-Antirion brug die het begin van de Golf van Partas aanduidt.    
 

Golf van Korinthe en Patras route

Voorbeeldroute

Athene

Vertrekhaven van deze bijzondere zeilroute. Je maak kennis met de ervaren Nederlandse schipper en de zeilboot Switch.

Kiato 44 NM

Vandaag varen we door het Kanaal van Korinthe. Een bijzondere ervaring om langs de hoge wanden (van wel 70 meter!) van dit kanaal te varen dat ruim honderd jaar geleden aangelegd is. Het heeft een lengte van 6,3 km. Wanneer we in de golf van Korinthe aangekomen zijn gaan we naar Kiato. Dit stadje ligt aan baai van Korinthe. In de zomer zeer geliefd door Atheners. Het is een handelsstad met veel winkels en industrie. In de omgeving zien we druivengaarden, olijf-, citroen-, en sinaasappelbomen.

Galaxidi 29NM

Galaxidi is zeer gezellig, het pittoreske haventje met zijn vele tavernes en winkeltjes, de smalle steegjes en de goed onderhouden huizen met rode dakpannen creëren een fantastische sfeer voor de bezoeker. Het dorp doet eigenlijk aan een bestemming op de Griekse eilanden denken, met al de vissersbootjes en zeilbootjes in de baai. Je kunt hier heerlijk door de straten en steegjes wandelen en de architectuur van ‘kapetanaika’ huizen (kapiteins huizen) en neoklassieke en traditionele huizen bezichtigen.
Een wandeling langs de weg op het schiereiland is meer dan de moeite waard. Hier bevinden zich enkele kleine stranden en het internationale monument van de zeemansvrouw, waarbij een vrouw met twee kinderen wordt afgebeeld die de vertrekkende zeeman uitzwaait.
Galaxidi is gebouwd op de plaats van het oude Haleion. Dit gebied wordt sinds de prehistorische tijd bewoond. Galaxidi heeft ook een rijke maritieme geschiedenis. Tussen de 18e en de 20e eeuw kende de scheepvaart hoogtij en in die periode stuurde Galaxidi handelsschepen naar o.a. Marseille, Constantinopel en verschillende andere havens in Spanje en Italië.
Een uitstapje naar het Orakel van Delphi (30 taximinuten) is mogelijk. Eenmaal daar aangekomen biedt de tempel van Apollo een prachtig uitzicht en inzicht hoe het er 2500 jaar geleden aan toe ging.

Nafpaktos 32 NM

Een havenstad, met middeleeuwse charme, aan de noordelijke oever van de Golf van Korinthe, vlakbij de smalle ingang vanaf de Ionische zee. Mooie stranden beginnen al naast de haven, mogelijkheden om heerlijk te zwemmen, zonnen en snorkelen. Op de heuvel boven Nafpaktos staat een imposant Venetiaans kasteel.

Messolongi 25 NM

Dit kleine stadje (met historische waarde) ligt daadwerkelijk tussen het water, gelegen aan het meer van Messolonghi. De adembenemende omgeving is een belangrijk gebied voor vogels en vissen en dus voor de inwoners. Nog niet echt ontdekt door toeristen waardoor het relatief wat rustiger is maar met meer dan genoeg taveernes en cafés met heerlijk Grieks eten.

Astakos 32 NM

De laatste havenplaats op het vaste land, voordat we naar Lefkas oversteken. Het ligt aan een diepe baai van de Ionische zee. De naam Astakos betekent “kreeft”, dus wie weet…..? Leuke taveernes en cafés zijn te vinden aan de kade van de levendige haven. Er zijn veel traditionele heren huizen te bewonderen.

Lefkas 34 NM

Het eerste Ionische eiland dat wij aandoen is Lefkas. Lefkas-stad is de hoofdstad van Lefkas, verbonden met een beweegbare brug aan het vaste land. Vlak daarbij ligt de grote haven. De stad is in 1948 geheel verwoest door een aardbeving en met beperkte middelen weer op gebouwd, veelal met oude materialen waardoor de huisjes een leuk aanzien hebben. Ook zijn er aardig wat bezienswaardigheden te bewonderen. De stad heeft een gezellig uitgaanscentrum met o.a. muziekbars waar voor iedereen wat te vinden is. Daarnaast zijn er mooie ruime stranden voor een frisse duik.

 

Webdevelopment en copyright by ICT United | Computers, ICT Beheer, Websites, Telefonie en Grafisch ontwerp