Golf van Korinthe en Golf van Patras

De Golf van Korinthe is het vaarwater tussen het vasteland van Griekenland en de Peloponnesos in. Het is eigenlijk een hele diepe inham van de Ionische Zee, die meer naar het westen toe nog de Golf van Patras heet.
De makkelijkste en tevens hele bijzondere route om er te komen is vanaf Athene. Van hieruit kun je namelijk door het indrukwekkende Kanaal van Korinthe bij de Golf uitkomen.
Het Griekse vaste land en de Peloponnesos herbergen hier oude schatten zoals de Ruïne van Delphi of, recenter, het spoorlijntje van Diakopto naar Kalavrita en de indrukwekkende Rion-Antirion brug die het begin van de Golf van Partas aanduidt.    

 

Golf van Patras en Kortinthe route

Voorbeeldroute

Lefkas        
Lefkas-stad is de hoofdstad van het eiland Lefkas, verbonden met een beweegbare brug aan het vaste land. Vlak daarbij ligt de grote jachthaven. De stad is in 1948 geheel verwoest door een aardbeving en met beperkte middelen weer op gebouwd, veelal met oude materialen waardoor de huisjes iets speciaals hebben. Ook zijn er aardig wat bezienswaardigheden te bewonderen. De stad heeft een gezellig uitgaanscentrum met o.a. muziekbars waar voor iedereen wat te vinden is. Daarnaast zijn er mooie ruime stranden voor een frisse duik.
 
Astakos 34 NM
De eerste havenplaats op het vaste land, wanneer we overgestoken zijn vanaf  Lefkas. Het ligt aan een diepe baai van de Ionische zee. De naam Astakos betekent “kreeft”, dus wie weet…..? Leuke taveernes en cafés zijn te vinden aan de kade van de levendige haven. Er zijn veel traditionele heren huizen te bewonderen.
 
Messolongi 32 NM   
Dit kleine stadje (met historische waarde) ligt daadwerkelijk tussen het water, gelegen aan het meer van Messolonghi. De adembenemende omgeving is een belangrijk gebied voor vogels en vissen en dus voor de inwoners. Nog niet echt ontdekt door toeristen waardoor het relatief wat rustiger is maar met meer dan genoeg
taveernes en cafés.
 
Nafpaktos 25 NM
Een havenstad, met middeleeuwse charme, aan de noordelijke oever van de Golf van Korinthe, vlak voorbij de smalle ingang vanaf de Ionische zee. Mooie stranden beginnen al naast de haven, mogelijkheden om heerlijk te zwemmen. Op de heuvel boven Nafpaktos staat een imposant Venetiaans kasteel.
 
Galaxidi 32 NM
Galaxidi is zeer gezellig, het pittoreske haventje met zijn vele tavernes en winkeltjes, de smalle steegjes en de goed onderhouden huizen met rode dakpannen creëren een fantastische sfeer voor de bezoeker. Het dorp doet eigenlijk aan een bestemming op de Griekse eilanden denken, met al de vissersbootjes en zeilbootjes in de baai. Je kunt hier heerlijk door de straten en steegjes wandelen en de architectuur van ‘kapetanaika’ huizen (kapiteins huizen) en neoklassieke en traditionele huizen bezichtigen.
Een wandeling langs de weg op het schiereiland is meer dan de moeite waard. Hier bevinden zich enkele kleine stranden en het internationale monument van de zeemansvrouw, waarbij een vrouw met twee kinderen wordt afgebeeld die de vertrekkende zeeman uitzwaait.
Galaxidi is gebouwd op de plaats van het oude Haleion. Dit gebied wordt sinds de prehistorische tijd bewoond. Galaxidi heeft ook een rijke maritieme geschiedenis. Tussen de 18e en de 20e eeuw kende de scheepvaart hoogtij en in die periode stuurde Galaxidi handelsschepen naar o.a. Marseille, Constantinopel en verschillende andere havens in Spanje en Italië.
Een uitstapje naar het Orakel van Delphi (30 taximinuten) is mogelijk. Eenmaal daar aangekomen biedt de tempel van Apollo een prachtig uitzicht en inzicht hoe het er 2500 jaar geleden aan toe ging.
 
Kiato 29 NM
Wanneer we naar de overkant van de golf van Korinthe zeilen komen we aan in Kiato. Dit stadje ligt diep in de baai van Korinthe. In de zomer is het zeer geliefd door Atheners. Het is een handelsstad met veel winkels en industrie. In de omgeving zien we druivengaarden, olijf-, citroen-, en sinaasappelbomen.
 
Athene     44 NM
Vandaag varen we door het Kanaal van Korinthe. Een bijzondere ervaring om langs de hoge wanden (van wel 60 meter!) van dit kanaal te varen dat ruim honderd jaar geleden aangelegd is. Het heeft een lengte van 6 km. Hier is onze aankomst haven na deze bijzondere tocht. In Athene is van alles te bewonderen. Een aanrader is het Acropolis museum en het gezellige district Plaka.
 
Webdevelopment en copyright by ICT United | Computers, ICT Beheer, Websites, Telefonie en Grafisch ontwerp