Dodekanesos

Kos is een van de 12 eilanden van de Dodekanesos, die in het oosten van de Egeïsche zee  van Griekenland liggen. Het is het twee na grootste eiland van deze eilanden groep. Kos heeft een Mediterraan klimaat waardoor de temperaturen hier zelfs in oktober erg aangenaam zijn, prima zeilweer. Kos bestaat voornamelijk uit laagland en heeft slechte een bergketen in het oosten. In het midden van Kos ligt de beroemde vesting Antimachia, gebouwd in de Venetiaanse tijd. Hier krijg je nog een indruk van deze tijd door de oude kerken, ruïnes en de nog steeds werkende windmolens.
 

Kos – Chalki route

Voorbeeldroute
 
Kos stad
De hoofdstad ligt in het noordoosten en heeft een gezellige haven Mandraki. Rondom de haven liggen taveernes, winkeltjes en smalle straatjes. In het centrum vind je de boom van Hippocrates, volgens de bevolking de oudste van de wereld. Even verderop ligt de Kos Marina haven waar vandaan  de meeste charterboten vertrekken.
 
Kardamena 18 NM
Dit is een ander dorp op Kos, aan de zuidkust. Het is een vakantie badplaats met daardoor alle mogelijke voorzieningen, winkels, supermarkten, tavernes, bars en zelfs disco.  Dichtbij liggen de ruïnes van het kasteel Antimachia.
 
Symi 40 NM
Een bergachtig eilandje met een rotsachtige kust. Daartussen zijn prachtige standen die in ieder geval per boot te bereiken zijn! De natuurlijke sponsen van Simi zijn bekend. De hoofdstad heeft de zelfde naam, ook Symi, een schilderachtig stadje, gebouwd in neo-klassieke stijl. Ook hier is de visserij erg belangrijk. Bij de taveernes worden daardoor verse vissen volop aan geboden.
 
Chalki 30 NM
Een leuk en sfeervol schilderachtig eiland, langwerpig en ongeveer 10 km lang. Vroeger waren hier kopermijnen waar ook de naam vandaan komt, chalki betekent koper. Kleurrijke, best chique herenhuizen zie je op de hellingen, in een rustige omgeving. Het eiland wordt ook wel Halki genoemd. Je kunt heerlijk wandelen door de kleine straatjes. Aan de boulevard zijn restaurantjes te vinden. Het eiland heeft 3 mooie stranden in de buurt van de hoofdstad.
 
Tilos 16 NM
Dit idyllische eilandje, nog niet ontdekt door het massa toerisme, heeft haar eigen karakter weten te behouden. Mooie natuur met een ontspannen sfeer en verlaten strandjes. Ooit leefde hier een prehistorische dwerg olifant waarvan botten gevonden zijn in grotten. De vesting met de verdedigingsmuren is in de loop der eeuwen steeds verder verstevigd tegen mogelijke aanvallen.
 
Nisyros 18 NM
Dit eilandje ligt tussen Tilos en Kos in en is een van de kleinste eilanden van deze Dodekanesos groep. Het is een vulkaaneiland, bergachtig met prachtige witte dorpjes. Misschien is het mogelijk om de krater van de vulkaan of warmwater bronnen te bezoeken.
 
Kos-stad 22 NM
Laatste avond om heerlijk te genieten van een Griekse maaltijd in een van de taveernes. Misschien is het nog mogelijk om op de vertrek dag (afhankelijk van je vluchttijd) de omgeving van Kos-stad te verkennen met een fiets of een scooter. 
Webdevelopment en copyright by ICT United | Computers, ICT Beheer, Websites, Telefonie en Grafisch ontwerp