Noord-Ionische eilanden

Tussen Griekenland en Italië liggen de Ionische eilanden. Deze Griekse eilandengroep wordt gekenmerkt door de gevarieerde landschappen met een weelderig groene natuur! En natuurlijk vind je hier ook de allermooiste stranden. Eenvoudig vanaf zee te bereiken zijn al deze prachtige, vaak rustige, stranden. Ideaal om af te koelen in de helderblauwe Ionische zee. Op elk eiland vind je mooie, authentieke Griekse plaatsjes en dat in combinatie met de versmelting van Griekse en Venetiaanse invloeden, waar je de echte Griekse gastvrijheid ervaart.
 

Golf van Patras en de Golf van Korinthe

De Golf van Patras is eigenlijk een hele diepe inham van de Ionische Zee, die meer naar het westen toe overgaat in de Golf van Korinthe. Dit is het vaarwater tussen het vasteland van Griekenland en de Peloponnesos in.
Het Griekse vaste land en de Peloponnesos herbergen hier oude schatten zoals de Ruïne van Delphi of, recenter, het spoorlijntje van Diakopto naar Kalavrita en de indrukwekkende Rion-Antirion brug die het begin van de Golf van Korinthe aanduidt.
De makkelijkste en tevens hele bijzondere route om vanaf de Golf van Korinthe naar Athene te komen is door het indrukwekkende Kanaal van Korinthe. De kortste route om in de Saronische Golf uit te komen.
 

Preveza – Athene route (11 daagse zeilvakantie)

Voorbeeldroute via het Vaste land van Griekenland en Peloponessos.
 
Preveza
In het oude centrum van Preveza is het heerlijk slenteren door de smalle straatjes met de Seitan Bazaar, de Venetiaanse klokkentoren uit 1752, het Venetiaanse fort Agios Andreas uit de 18e eeuw en statige herenhuizen uit de 19e eeuw. Aan de kust, op een strategische plek, is het fort van Pantokratoras een bezienswaardigheid. Samen met het kasteel van Agios Georgios domineren ze de ingang van de golf van Amvrakikos. De stad Preveza is een groot cultureel centrum met festivals en een beroemde archeologische site in de omgeving. Zo is er een jaarlijks sardines festival in de stad en ligt de archeologische bezienswaardigheid Nicopolis dichtbij.
 
Paleiros 16 NM
Een klein havenstadje op het vaste land, aan de voet van het Arkanika gebergte. Hier vinden we een combinatie van tradities van zowel de visserij als landbouw en veehouderij. De stranden zijn afwisselend gecultiveerd als ook heel natuurlijk. Er zijn ook watersportmogelijkheden. Paleiros heeft een jachthaven en een centraal gelegen pleintje met de nodige gezelligheid.
 
Astakos 22 NM
De eerste havenplaats op het vaste land, wanneer we overgestoken zijn vanaf  Lefkas. Het ligt aan een diepe baai van de Ionische zee. De naam Astakos betekent “kreeft”, dus wie weet…..? Leuke taveernes en cafés zijn te vinden aan de kade van de levendige haven. Er zijn veel traditionele heren huizen te bewonderen.
 
Messolongi 32 NM
Dit kleine stadje (met historische waarde) ligt daadwerkelijk tussen het water, gelegen aan het meer van Messolonghi. De adembenemende omgeving is een belangrijk gebied voor vogels en vissen en dus voor de inwoners. Nog niet echt ontdekt door toeristen waardoor het relatief wat rustiger is maar met meer dan genoeg taveernes en cafés.
 
Nafpaktos 18 NM
Een havenstad, met middeleeuwse charme, aan de noordelijke oever van de Golf van Korinthe, vlak voorbij de smalle ingang vanaf de Ionische zee. Mooie stranden beginnen al naast de haven, mogelijkheden om heerlijk te zwemmen. Op de heuvel boven Nafpaktos staat een imposant Venetiaans kasteel.
 
Trizonia 12 NM
Zelfs vandaag de dag kunnen reizigers naar Griekenland nog steeds veel bestemmingen vinden die letterlijk verborgen schatten zijn die hun bijna ongerepte schoonheid behouden. Hoe moeilijk het ook mag zijn, omdat Griekenland zo'n lange kustlijn heeft, evenals bijna ontelbare eilanden, is er nog steeds een schat aan locaties die je doen denken dat deze plaatsen niet op de kaart staan.
Een van die eilanden is zonder twijfel Trizonia, gelegen in de Golf van Korinthe op slechts 400 meter voor de zuidwestkust van de regio Fokida. Het eiland is genoemd naar het geluid van de krekels, die je altijd kunt horen zingen terwijl je daar bent.
Dit is het beroemde eiland dat, na een bezoek aan het in de jaren zestig, de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis probeerde - slot, voorraad en vat - te kopen van de lokale bevolking die daar woonde door hen een enorme som geld aan te bieden.
 
Galaxidi 16 NM
Galaxidi is zeer gezellig, het pittoreske haventje met zijn vele tavernes en winkeltjes, de smalle steegjes en de goed onderhouden huizen met rode dakpannen creëren een fantastische sfeer voor de bezoeker. Het dorp doet eigenlijk aan een bestemming op de Griekse eilanden denken, met al de vissersbootjes en zeilbootjes in de baai. Je kunt hier heerlijk door de straten en steegjes wandelen en de architectuur van ‘kapetanaika’ huizen (kapiteins huizen) en neoklassieke en traditionele huizen bezichtigen.
Een wandeling langs de weg op het schiereiland is meer dan de moeite waard. Hier bevinden zich enkele kleine stranden en het internationale monument van de zeemansvrouw, waarbij een vrouw met twee kinderen wordt afgebeeld die de vertrekkende zeeman uitzwaait.
Galaxidi is gebouwd op de plaats van het oude Haleion. Dit gebied wordt sinds de prehistorische tijd bewoond. Galaxidi heeft ook een rijke maritieme geschiedenis. Tussen de 18e en de 20e eeuw kende de scheepvaart hoogtij en in die periode stuurde Galaxidi handelsschepen naar o.a. Marseille, Constantinopel en verschillende andere havens in Spanje en Italië.
Een uitstapje naar het Orakel van Delphi (30 taximinuten) is mogelijk. Eenmaal daar aangekomen biedt de tempel van Apollo een prachtig uitzicht en inzicht hoe het er 2500 jaar geleden aan toe ging.
 
Kiato 22 NM
Wanneer we naar de overkant van de golf van Korinthe zeilen komen we aan in Kiato. Dit stadje ligt diep in de baai van Korinthe. In de zomer is het zeer geliefd door Atheners. Het is een handelsstad met veel winkels en industrie. In de omgeving zien we druivengaarden, olijf-, citroen-, en sinaasappelbomen.

Korfos 30 NM
Vandaag varen we door het Kanaal van Korinthe. Een bijzondere ervaring om langs de hoge wanden (van wel 60 meter!) van dit kanaal te varen dat ruim honderd jaar geleden aangelegd is. Het heeft een lengte van 6 km. Vanuit het kanaal van Korinthe op weg naar Athene ontmoeten we het dorp Korfos. Daar aan het water van een rustige baai aan de Saronische kant, vormt een klein zandstrand omgeven door olijfbomen en pijnbomen de perfecte setting voor een rustige vakantie.
Het dorp Korfos is de afgelopen jaren ontwikkeld, maar blijft een rustige bestemming, ideaal om te ontspannen. Het is een ideale keuze om als uitvalsbasis te dienen voor uitstapjes naar Epidaurus, Korinthe, het oude Korinthe, Loutraki, enz.
Het strand is geschikt voor gezinnen en ligt in het dorp, dat bezoekers alle comfort biedt (verblijf in pittoreske accommodatie, eten in tavernes aan zee, koffie, etc.)
Voor de romantici ziet het strand van Korfos eruit als een klein eiland, terwijl de unieke bodem van de zee ideaal is om te vissen en duiken.
 
Athene 26 NM
Hier is onze aankomst haven na deze bijzondere tocht. In Athene is van alles te bewonderen. Een aanrader is het Acropolis museum en het gezellige district Plaka.
 

Webdevelopment en copyright by ICT United | Computers, ICT Beheer, Websites, Telefonie en Grafisch ontwerp